Szombaton (2020-11-07) a Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesület szervezésében elültettünk 42 db. honos fát:
Vörös tölgyet, kislevelű hársfát és galagonyát valamint őshonos gyümölcsfákat, a GreenDependent karbonlábnyom semlegesítés apropóján, a Daikin támogatásával.

Egy háromoldalú együttműködés keretében a 

Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesület kezdeményezésére 21 helyi család karbon-lábnyomát számította ki 2020 tavaszán a GreenDependent (www.greendependent.org), a Daikin Magyarország támogatásával. A projektet november 7-én közös faültetés zárta, ami egyaránt szolgálta és szolgálja a helyi közösség fejlődését az élhető, használható, részben ehető és szerethető park kialakításával; és egyaránt jelenti az egyik első megtett lépésüket egy fenntarthatóbb életmód irányába, a kiszámított karbon-lábnyomot jelképesen kompenzáló fákkal.

A projekt elsődleges célja az volt, hogy a résztvevő háztartások, és a tágabb lakóközösség tagjai is megismerjék a mindennapi életmódjukkal járó karbon-lábnyom méretet. A karbon-lábnyom az emberiség ökológiai lábnyomának legnagyobb, és leginkább növekedő része. Ennek megismerése az első lépést jelenti a tudatosság útján, és segítséget ad a későbbi csökkentéshez annak érdekében, hogy elérjék a klímaválság és egyéb környezeti problémák megoldása miatt szükséges és fenntartható lábnyom-méretet.

November 7-én a program zárásaként Piliscsabán, Garancstetőn élők, illetve a GreenDependent és a Daikin képviselői 42 fát ültettek el, ebből több vörös tölgyet, kislevelű hársfát és galagonyát, illetve azt a 21 őshonos magyar gyümölcsfát, amit projektben résztvevő családok kaptak munkájukért. A rendezvényen a GreenDependent képviselői röviden beszámoltak a számítás eredményeiről, majd egy kis közös, természetesen távolságot tartó teázással és forralt borozással kísérve megkezdődött az ültetés. A rendezvény nem csak jó hangulatban, de szerencsére igazán napsütéses őszi időben is zajlott.

Büszkék lehetünk a Piliscsaba-Garancstetőn lakókra, hogy Magyarországon elsőként, - de tulajdonképpen messze az országhatáron túlnyúlóan is - egyedülálló módon egy lakóközösség kezdeményezésére végzett karbon-lábnyom számítás szerint kompenzálnak.

Külön köszönet a nem itt lakó piliscsabaiak támogatásáért, akik nemcsak adománnyal, hanem munkájukkal is sokat segítettek. Többek között külön szeretném kiemelni a Piliscsabai Klotildliget Községszépítő és Természetvédő Egyesület, valamint Simon Gyula mint Önkormányzati Képviselő, Közrendvédelmi és Társadalomkapcsolati Tanácsnok.

A Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesület elsődleges céljai között az itt élők érdekképviseletén túl a terület és a közösség fejlesztése szerepel. Tagjai számos korábbi kisebb-nagyobb ötletet, projektet valósítottak már meg életük és életterük javítása érdekében, mint például szemétszedési akciók, játszótér kialakítása és természetesen számos közösségi rendezvényt, összejövetelt is szerveztek. Az egyesület munkájának folytatásaként, a fenntarthatóbb és zöldebb életmódra törekvés részeként szerette volna megismerni a helyi családok karbon-lábnyomát. A felmérésből kiderült, hogy a bekapcsolódó családok tagjainak átlagos karbon-lábnyoma egy főre vetítve 4,27 tonna CO2 a 2019-es évre vonatkozóan, ami már így is igen közel van az átlagos magyar egy főre számított karbon-lábnyomhoz, ami évi 5 tonna körül mozog.

A projekt támogatói:

A GreenDependent Intézet küldetése a fenntartható életformák, termelési módszerek és fogyasztási szokások kutatása, kialakítása és terjesztése, az egyik legfontosabb célcsoportja pedig a lakosság. Az Intézet működése óta számos nemzetközi projektben vett részt, amelyek szinte mindegyikébe a magyar a lakosság egy-egy csoportját vonta be, energiamegtakarítása, életmódváltásra fókuszálva élő laboron, részvételi konzultáción, közösségi alapú változáson keresztül. Az elmúlt években pedig egyre nagyobb teret nyert a - saját rendezvényeiken túlmutató - karbon-lábnyom számítás, és az annak ellentételezéséhez kapcsolódó faültetés.

Ez az együttműködés azért kiemelten fontos a GreenDependent számára, mert jelenleg nincsenek rendelkezésre álló részletes adatok arról, hogy a magyar lakosság karbon-lábnyoma milyen összetevőkből is áll, és azok a lábnyom mekkora részét jelentik. Ahhoz, hogy változtassunk életmódunkon, meg kell ismernünk ezt és felmérnünk kapcsolódó szokásainkat, hiszen így tudunk hatékonyan változtatni és részt vállalni a klímaválság elleni küzdelemben.

A Daikin is elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek: egyrészt nagy hangsúlyt fektet saját károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, másrészt az általa kínált környezettudatos épületgépészeti megoldások segítik ügyfeleiket az épületek energiafelhasználásának jelentős csökkentésében; ezzel egybehangzóan pedig örömmel támogatnak olyan szemléletformáló programokat, amelyek környezetünk és klímánk védelme érdekében is ráirányítják a figyelmet egyéni döntéseink fontosságára is.

Mind a GreenDependent, mind a Daikin büszke a megvalósult együttműködésre, de elsősorban a piliscsabai közösségre és munkájukra, akik nem csak összetartóak, de előremutatóan tudatosak is, törekszenek a fenntartható életmódra, mindezzel pedig igazán jó példát mutatnak más közösségek számára!

Mind a három fél reményteljesen áll a projekt folytatásához, illetve, a jelenlegi tapasztalatokat felhasználva más közösségek bevonásához, hiszen 2-2,5t CO2-kibocsátás lenne a fenntartható, semlegesíthető kibocsátás egy főre vetítve, amihez elengedhetetlen a környezettudatos életmód és családok szokásainak változása.

Fotó: Kiss Péter (D1 Fotóstúdió)

 

1443129

9185