A GreenDependent Intézet a Piliscsaba-Garancstető Egyesülettel együttműködve 2020 folyamán számos háztartás éves életmódjának karbon-lábnyomát fogja kiszámolni. A GreenDependent Intézet a projekt keretében 20 db őshonos gyümölcsfát is ajándékoz a piliscsabai egyesületnek.

 

A fákat a Garancs-Liget Lakópark területén ültethetnek majd el 2020 őszén. Az együttműködést a Daikin támogatása teszi lehetővé. A projekt elsődleges célja, hogy a résztvevő háztartások, és a tágabb lakóközösség tagjai is megismerjék a mindennapi életmódjukkal járó karbon-lábnyom méretét, ami az első lépést jelenti a tudatosság útján, és segítséget ad a későbbi csökkentéshez. A faültetésen keresztül pedig a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy az életmódjukkal járó kibocsátást – jelképesen ugyan, de – kompenzálják.

Az együttműködés keretében a GreenDependent Intézet szakértői két alkalommal műhelymunkát is tartanak a közösség számára. Első körben tavasszal, azzal a céllal, hogy a családok számára érthető és átlátható legyen a lábnyomszámítás célja, folyamata; a program zárásaként pedig ősszel a közösségi faültetés keretében szerveződik majd egy találkozó, az eredmények és lábnyom csökkentési lehetőségek bemutatásával, megvitatásával egybekötve.

A projekt különlegessége, hogy a Piliscsaba-Garancstető Egyesülettel már korábban felkereste a GreenDependent Intézetet azzal az igénnyel, hogy szeretnék felmérni számos háztartás éves karbon-lábnyomát, azonban ehhez nem állt rendelkezésükre megfelelő forrás. Szerencsére azonban épp ebben az időben kereste fel az Intézetet a Daikin, azzal a céllal, hogy megtámogasson egy fenntarthatóságot célzó, faültetéssel járó projektet – így jöhetett létre ez az egyedi, háromoldalú együttműködés.

A kérdőív itt található:  https://www.surveymonkey.com/r/PilisGarancsLabnyom

Letölthető anyagok