Piliscsaba Garancsliget és Garancstető

Nem telt el eseménytelenül a 2014. év sem. Rendezvényeket szerveztünk, részt vettünk különböző közösségi akciókban, felújításokat végeztünk, változtatnunk kellett az alapszabályunkon és harcoltunk a fakivágás ellen.

Az Egyesület elnöksége a májusi taggyűlésen elhatározott célok és kijelölt feladatok mentén végezte a tevékenységét. Az egyes eseményekről minden érdeklődő értesülhetett a www.garancsteto.hu honlapon, a kiküldött tájékoztatókon, a facebookon, a levelezőlistán és a faliújságokon keresztül. Az Egyesületünk működéséhez szükséges forrást a tagdíjakból, Piliscsaba Város Önkormányzat Civil Alap támogatásából, az SZJA 1%-ból biztosítottuk. Ezen túlmenően nem győzünk köszönetet mondani azon garancsi lakóknak, tagoknak, akik megtisztelték rendezvényeinket és részt vettek a közösségi munkákban. Az elnökség eltökélt abban, hogy az Egyesület a tevékenységével minél szélesebb társadalmi csoportokat érintsen meg, és hogy a garancsi lakók aktivitását serkentse.

Szépülő Garancs

A szokásoknak megfelelően 2014.-ben is részt vettünk a helyi civil szervezetek által megszervezett város takarítási akcióban, amely napjainkra már regionális jellegű. Összegyűjtöttük a szemetet, az általunk kialakított és fenntartott játszótéren felújítási munkálatokat végeztünk. Időközben tudomást szereztünk arról, hogy az Önkormányzat a területet illetően pert vesztett és az visszakerült magán tulajdonba. Ez a helyzet számunkra sok bizonytalanságot okozott és okoz, ezért törekszünk a kapcsolatfelvételre és valamiféle megegyezésre.

Az SZJA 1%-ból eseti útjavításokat és egy forgalomcsillapító eszköz felújítását hajtottuk végre. Néhány anyuka aktivitásának köszönhetően ismét virágba borítottuk a területet. A korábbi beruházásunk eredményeként felszerelt tartókba szép muskátlik kerültek.

A közösségért

Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesület 2014. július 13-án megrendezte a hagyományos Garancstetői sportnap és a IV. Oldtimer autók, motorok találkozóját, melyet támogatásban részesített Piliscsaba Város Önkormányzat Civil alapja. A gyermekvállalási kedv továbbra sem csökkent, ezért továbbfolytattuk a ?komatál? segítségnyújtást.

Érdekképviselet

Továbbra is aktív részt vettünk a város tevékenységében az önkormányzati képviselő testületi, bizottsági és egyéb szakcsoporti munkákon keresztül. A mi közreműködésünknek is köszönhetően készülhetett el Piliscsaba városfejlesztési koncepciója és stratégiája, mely példaértékű és melyre mi magunk és méltán vagyunk büszkék.

Területünkön egyre nagyobb problémát okozott a biztonságos gyalogos közlekedés megoldatlansága. A közgyűlési határozat értelmében felvettük a kapcsolatot az illetékes útkezelővel gyalogátkelőhely ügyében, de egyenlőre elutasították kérésünket. Az Egyesületünk közreműködésével az önkormányzat megépített egy járdaszakaszt. A közlekedési probléma teljes megoldása az Egyesület célja.

Az év második felében a területünkkel határos 025/18 hrsz.-ú területen megkezdődött a fakitermelés engedély birtokában. A mód ellen a kisebbségi tulajdonosok és a közvetlen lakók is tiltakoztak. Furcsa mód a szakembereknek nem tűnt fel, hogy az erdőnek kiemelten nagy szerepe van Piliscsaba felszíni vizeink kezelésében is, valamint a területtel közvetlenül szomszédosak a 2702 ? 2716 hrsz. ingatlanok, melyek többségén lakóházak épültek. Egy felelőtlen erdőirtás esetén a lezúduló csapadék bemoshatja a 10-17 méteres partoldalt és beomolhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük