Piliscsaba Garancsliget és Garancstető

2017. az Egyesület életében nagyon mozgalmasnak bizonyult, hiszen az állandónak mondható virágosítási, fásítási, város takarítási és közösségi rendezvényszervezési tevékenységünk mellett az SZJA 1% felajánlásokból, lakossági hozzájárulásokból és saját forrásból felújítottuk a közösségi játszóteret és két sebesség korlátozó bukkanót is, valamint gondoskodtunk föld rendezéssel arról, hogy a csapadékvíz az elvezető árkokba jusson be.

A város életében is aktív szerepet vállaltunk. Részt vettünk a rendezvényeken, támogattuk az Önkormányzat munkáját és magunk is a 2017. évi Civil alap támogatásának segítségével megrendeztük a Garancsi Nyárbúcsúztató rendezvényünket. Sajnos érdekvédelmi tevékenységünk is fokozódott, a lakóink védelmének érdekében érdekelt félként szerepet kellett vállalnunk a kutyamenhely működtetésével kapcsolatos bírtokvédelmi eljárásban. Az év kiemelkedő fejlesztése volt, hogy az Egyesület közösen Piliscsaba Önkormányzatával egy újabb térfigyelő kamerát telepített a közbiztonság javítása érdekében

Az Egyesület működése

Az Egyesület fő bevételi forrásait jelentette Piliscsaba Város Önkormányzat Civil Alapjának támogatása, a tagdíjak, az SZJA 1% felajánlások és a célszerinti eseti támogatások.

Az Egyesület céljai – melyekben változás nem történt – a következők voltak:

  • Piliscsaba – Garancstető tájegység lakóinak érdekképviselete, a lakókörnyezet (utak, játszóterek, stb.) megépítésének, fenntartásának megoldása. A terület bemutatása, megismertetése a turisztika iránt érdeklődők számára.
  • Kapcsolattartás és érdekérvényesítés az illetékes Önkormányzat, a beruházók és a közüzemi szolgáltatók felé.
  • Az egyesületi tagok érdekképviselete és érdekvédelme.
  • Szakmai anyagok, tanulmányok elkészíttetése a lakókörnyezet komfortosítása érdekében
  • Kapcsolattartás hasonló célok megvalósítását kitűző más tájegységen létrejött Egyesületekkel.
  • A lakókörnyezet tájékoztatása és támogatásának megszervezése a lakókörnyezet jobbítása iránt.

A 2017. évben az Egyesülettel szemben hatósági elmarasztalás nem érkezett, bírságot nem fizettünk. Az adatszolgáltatási kötelezettségünknek eleget tettünk.

Területfejlesztés

Aktív szereplői voltunk 2017.-ben is a várostakarítási akciónak. A felvállalt játszótér felújítást megvalósítottuk és megoldást szeretnénk találni arra, hogy a fűnyírás, utak mentének kaszálása megoldódjon az egész területen.

Az Egyesület saját forrásait felhasználva végrehajtotta a virágosítási programját. Rozovits Ferenc jóvoltából ősszel facsemetéket is kaptunk, melyeket ki-ki igény szerint a saját ingatlanja elé ki is ültetehetett.

Az Egyesület és az Önkormányzat együttműködésének eredményként egy újabb térfigyelő kamerát telepítettek Garancstetőre és az összes működő berendezésünket bekötötték egy központi rendszerbe. Köszönhetően a Polgárőrséggel és a körzeti megbízottal kialakított jó kapcsolatnak, a járőrözések száma is növekedett.

Az útjaink minősége folyamatosan romlik. Az önkormányzatot folyamatosan tájékoztattuk a helyzetről. Májusban néhány helyen a kátyúzási munkálatok meg is történtek. Az elmúlt évben két bukkanó teljes felújítását valósítottuk meg.

Törekszünk a közösség összetartására

Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesület 2017. augusztusban megrendezte a hagyományos Garancstetői nyárbúcsúztató rendezvényét, melyet támogatásban részesített Piliscsaba Város Önkormányzat Civil alapja. Ha lehet mondani, még az előző évi rendezvény sikerét és látogatói számát is felülmúltuk. Látható, érzékelhető, hogy mekkora igény mutatkozik az ilyen jellegű kötetlen találkozókra, éppen ezért, idén is folytatjuk a megkezdett hagyományt.

Az Egyesület a korábbi évekhez képest fokozta a kommunikációját. A facebook oldalunkon rendszeres tájékoztatást adtunk a tevékenységünkről. Az NEA 2017 pályázati támogatásból, pedig megkezdtük a honlap megújítását.

Érdekképviselet

Továbbra is aktív részt vettünk a város tevékenységében a bizottsági és egyéb szakcsoporti munkákon keresztül. Érdekelt félként részt veszünk a kutyamenhellyel kapcsolatos bírtokvédelmi eljárásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük